Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Forum  

◄ Alle rubrieken
◄ Terug naar 'Fiscaal'

Afschaffing woningfiscaliteit tempert vastgoedprijzen ?
door ivesb op vrijdag 13 januari 2012 - 10:51

bron : http://www.tijd.be/r/t/1/id/9147371

Vanaf 2014 verdwijnt het fiscale voordeel van woonleningen in zijn huidige vorm. Wat zouden de gevolgen zijn voor de vastgoedprijzen mocht er geen alternatief komen?

De bevoegdheid voor de fiscale aftrek voor hypothecaire kredieten wordt vanaf 2014 overgeheveld naar de gewesten. Het is dan aan de gewesten om een nieuw systeem op poten te zetten. Vraag is of het überhaupt wel nodig is vast te houden aan de fiscale aftrekbaarheid van hypothecaire leningen. Een totale afschaffing van het fiscale voordeel is een scenario met voor- en tegenstanders.
Onmogelijk om nog huis te kopen

Geert Noels van Econopolis is alvast genuanceerder dan de bepleiters van een absoluut behoud. "Het uitdoven van het systeem zal niet noodzakelijk alleen negatieve gevolgen hebben", aldus Geert Noels. Daarbij heeft de econoom niet alleen oog voor de budgettaire impact voor de overheid. Noels: "Het is niet omdat mensen meer kunnen lenen, dankzij bijvoorbeeld een zeer lange looptijd, dat de koopkracht verbetert. Het leidt wel tot een stijging van de huizenprijzen. Op een gegeven moment wordt het voor mensen nog onmogelijk om een huis te kopen. Het uitdoven van het systeem van fiscale aftrekbaarheid kan een opwaartse stuwing van de vastgoedprijzen tegenhouden."

En daarmee komt de econoom bij het generationele denken. “Moeten we vooral denken aan de mensen die huizen hebben, of aan de jongeren die een woning willen kopen?” In het voorstel van Groen-politica Mieke Vogels om erfpacht en opstal te gebruiken om mensen aan betaalbare woningen te helpen, kan Noels zich niet vinden. "Ik pleit ervoor om de zaken niet complex te maken, maar eenvoudig te houden", zegt hij daarover.
Leencapaciteit zou dalen

Een absoluut voorstander van fiscale stimuli is Luc Machon van Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars. "De fiscale voordelen geven jongeren, en bij uitbreiding alle particuliere kopers, een voordeel tegenover instituten en investeerders actief op dezelfde vastgoedmarkt. Een ander argument is dat door de fiscaliteit de kloof tussen de huur- en kooplast verkleint waardoor makkelijker de stap naar een eigen woning wordt gezet."

En zo komt Luc Machon bij het belang van de opbouw van een eigen vermogen. "Het is belangrijk om vooral de kapitaalaflossingen en dus de schuldafbouw te stimuleren. Eigendom wordt beschouwd als de vierde pensioenpijler." Een afschaffing van de fiscale voordelen zou zich laten voelen in de prijzen. "De leencapaciteit zou dalen. Fiscaliteit is een van de vier bepalende factoren van de vraag, naast het gezinsinkomen, de rentestand en de bancaire technieken", zegt Machon.
Kleinere woningen hardst getroffen

“Het wegvallen van het fiscale voordeel zou uiteraard gevolgen hebben voor de vastgoedprijzen”, zegt vastgoedexpert Philippe Janssens van Stadim. “Voor een gezin met twee kinderen dat 25 jaar lang een lening afbetaalt, zou het verlies in de grootteorde van 20.000 euro liggen. Dat verlies is een vast bedrag, ongeacht of het gaat om een grote of een kleine woonst.” Bij een villa van 500.000 euro vertegenwoordigt het misgelopen fiscale voordeel 4 procent van de totale prijs. Bij een kleinere woning van 150.000 euro is de impact driemaal groter: ruim 13 procent van de aankoopprijs. "Het wegvallen van de aftrekbaarheid van de leningen zou vooral gevolgen hebben voor de vastgoedprijzen in het lagere segment", besluit Philippe Janssens.
Extra prikkels creëren

De Confederatie Bouw pleit ervoor dat de gewesten nu zo snel mogelijk hun eigen beleid hierover ontwikkelen.
"De Belgische overheden hebben bouwers altijd in staat gesteld om eigendommen te verwerven. Daardoor bezit 70 procent van de Belgen een eigen woning vandaag. De Confederatie Bouw ziet geen enkele reden waarom dit beleid zou worden gewijzigd. De gewesten kunnen zelfs extra prikkels creëren en ze kunnen hun eigen accenten leggen op bijvoorbeeld duurzaam bouwen of bepaalde doelgroepen. De techniek waarmee dat gebeurt, via belastingaftrek of premie, is van ondergeschikt belang", luidt het.
4613 keer bekeken - 0 antwoord(en)







Reageer als eerste op deze vraag!



  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.


nog geen account?
 
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]









www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010