Tijdens het bankshoppen krijg je meestal twee soorten formules voorgeschoteld: vast of variabel.
Hoewel de variabele rentevoeten nu bijzonder laag staan zijn ze meestal niet zo interessant als ze op het eerste zicht lijken. Dit komt doordat variabele rentevoeten gekoppeld zijn aan een referte index.
Deze index wordt maandelijks gepubliceerd in het Belgisch staatsblad (en is ook te vinden op deze website). Blijkt nu dat deze indexen momenteel historisch laag staan.
Stel: Inge en Jan krijgen een voorstel voor een lening met variabele rentevoet, jaarlijks aanpasbaar, van 2,40%, met bijhorende referte index 0,6%.
De marge tussen die 2,40% en die 0,60% mag de bank gedurende de ganse looptijd behouden. Stijgt de referte index, dan stijgt jouw rentevoet. Als we kijken op de grafiek blijkt dat de referte index nog nooit zo laag stond als vandaag en dat de gemiddelde waarde van deze index (sinds 1992 tot nu) ongeveer 3,60% is.
Als we zien dat de huidige index 0,6 is en de gemiddelde index 3,6 dan mogen we aannemen dat wanneer de markt terug in normale omstandigheden terecht komt de referte index met maar liefst 3% stijgt. Dit betekent dat onze variabele rentevoet ook 3% kan stijgen. Let wel 'kan' stijgen, want in de praktijk mag deze wettelijk gezien slechts verdubbelen. Een rentevoet van 2,40% kan dus maximaal ongeveer 4,80% worden. (In principe 4,85% omdat de meeste banken rekenen met een maximale verdubbeling van de maandrentevoet).
Let dus goed op als je kiest voor een variabele formule, want een worst case scenario (maximale stijging) is niet zo denkbeeldig.
Renteopdevoet.be heeft speciaal hiervoor zijn 'referte index' pagina geupdatet.
Je vindt deze pagina hier: www.rodv.be/referteindex/referteindex.aspx
Bereken je worst case scenario voor je variabele formules op volgende pagina:
www.rodv.be/berekenen/AflossingVariabel.aspx
Renteopdevoet.be