BRUSSEL - Een lening krijgen voor een huis of appartement is vandaag de dag niet zo eenvoudig. Zeker niet voor mensen met een beperkt inkomen. Daarom zet de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) ook dit jaar de Vlaamse Woonlening in de kijker met een multimediale informatiecampagne. Met rentevoeten vanaf 1,71% (januari 2011) is de Vlaamse Woonlening meestal een stuk goedkoper dan de markt. Voor mensen met een beperkt inkomen wordt een eigen woning zo een bereikbare droom.
De Vlaamse Woonlening kan verkregen worden voor de aankoop van een woning die minstens 30 jaar oud is en die gerenoveerd moet worden. Het totale te ontlenen bedrag is maximaal 187.120 euro. De aankoopprijs van de woning mag niet hoger zijn dan 177.120 euro en de noodzakelijke renovatiewerken moeten minstens 10.000 euro bedragen. Hoe hoger het bedrag van de noodzakelijke renovatiewerken (boven 10.000 euro), hoe minder je kan lenen voor de aankoop van de woning.
Ook wie al een woning heeft, kan voor de renovatie, verbetering of aanpassing een Vlaamse Woonlening aangaan. Daarnaast kan ook wie wilt bouwen of een sociale woning wilt kopen, gebruikmaken van de Vlaamse Woonlening.
Op www.vlaamsewoonlening.be vind je meer informatie over de concrete voorwaarden en kan je met de wooncalculator zelf berekenen of je in aanmerking komt en hoeveel de maandelijkse afbetalingen bedragen. Met vragen kan je terecht opinfo@vlaamsewoonlening.be of het gratis nummer 1700. Er worden folders en affiches bezorgd aan sociale huisvestingsmaatschappijen, gemeenten, OCMW's, notarissen enzovoort. Deze kunnen ook steeds worden besteld bij de VMSW.
Voorwaarden
Om in aanmerking te komen moet het gezamenlijk belastbaar inkomen liggen tussen 7.960 en 31.820 euro (voor een alleenstaande) en 47.730 euro (voor een gezin van minstens twee personen). Het maximumbedrag wordt verhoogd met 3.180 euro per persoon ten laste. Kandidaat-ontleners mogen ook geen andere woning in volle eigendom of 100% vruchtgebruik hebben.
Informatiecampagne
In de laatste week van januari worden televisiespots uitgezonden op Eén (zendschema doc - 24,5 kB) en zit er een uitneembare folder in het weekblad Humo. Daarnaast worden folders en affiches bezorgd aan sociale huisvestingsmaatschappijen, gemeenten, OCMW’s, notarissen enzovoort en loopt er een online campagne opwww.facebook.com, www.bouwenwonen.net, www.renteopdevoet.be, www.bouwinfo.be en via de nieuwsbrieven van Habitos en Bouw & Wonen.