Vanaf 2015 wordt het maximale aftrekbare bedrag voor de woonbonus verminderd. Maar hoe zit het eigenlijk met leningen voor bouwgronden waarvan de akte verleden werd in 2014, maar die pas vanaf 2015 worden bebouwd?
Je moet weten dat je in het huidige systeem niet kan genieten van een fiscale aftrek voor een lening die exclusief dient om de aankoop van een bouwgrond te financieren. Je kan wel gebruikmaken van de woonbonus wanneer je een lening sluit voor zowel de aankoop van bouwgrond als voor de bouwwerken. Dus wie in 2014 nog een akte verleden krijgt voor zo’n gecombineerd krediet, heeft recht op het oude systeem van de woonbonus. Weet toch dat het belangrijk is dat je bij zo'n gecombineerd krediet ook rekening moet houden met enkele beperkingen.
Betrekken van de woning
Voor de aankoop van een bouwgrond en de latere constructie van de woongelegenheid, heeft de wetgever een uitzondering voorzien op de bewoningsvoorwaarde. Normaliter moet de belastingplichtige de woning steeds uiterlijk op 31 december van het ontleningsjaar betrekken. Maar de wetgever houdt wel rekening met de stand van de bouw of verbouwingen die het niet mogelijk maken om de woning daadwerkelijk op die datum te betrekken. In het huidige stelsel wordt dan ook een respijt van twee jaar gegund voor de fiscale aftrekbaarheid van gecombineerde kredieten voor de aankoop van de bouwgrond én de bouwwerkzaamheden.
Hypothecaire akte laten verlijden voor eind 2014
Indien de ontlener een hypothecaire akte tijdig kan laten verlijden, valt hij nog onder het huidige systeem en kan hij dus genieten van de uitzonderingen op de betrekkingsvoorwaarden. Maar dat betekent dus wel dat hij het goed voor 31 december 2016 moet bewonen.
Of een dergelijke regeling ook in de toekomst voor de nieuwe contracten zal gelden, moet worden afgewacht. De vraag is immers in welke mate de Vlaamse regels geïnspireerd zullen zijn op het huidige Wetboek Inkomstenbelasting.